KAJ JE VENSKA INSUFICIENCA ?

VENSKA INSUFICIENCA – BOLEZEN 21. STOLETJA

Venska insuficienca je zelo pogost pojav, tako med ženskami kot moškami. Bolniki, ki se bojujejo z boleznimi žil spodnjih okončin, pogosto spadajo v skupino posameznikov, ki so gensko nagnjeni k podobnim težavam in pri katerih se v družini pojavljajo krčne žile. Vendar na vse pogostejše pojavljanje težav z venami, tudi med mladimi, močno vpliva način življenja – nezadostno gibanje, dolge ure v sedečem ali stoječem položaju, pogosta potovanja in neustrezna prehrana – bogata z visoko predelanimi živili.

VENSKA INSUFICIENCA – KAJ JE TO ?

Venska insuficienca je niz simptomov, povezanih z okvarjenim tokom venske krvi iz spodnjih okončin proti srcu. Prvi moteči znaki, ki lahko kažejo na venske motnje, so: bolečina v nogah, nočni krči, otekanje in bolečine v nogah, še posebej v večernih urah, po dolgih potovanjih ali dolgotrajnemu sedenju ali stoji. 

Prvi signali, ki nam jih telo pošilja, bi morali biti spodbuda, da sprejmemo ustrezne preventivne ukrepe in posedično obiščemo specialista.

V naslednjih fazah bolezni lahko opazimo nastanek mreže razpokanih žil, ki je vidna pod površjem kože – t.i. pajčevine, kot tudi majhne odebelitve in izbokline na nogah.

Z napredovanjem bolezni simptomi postanejo veliko bolj vidni in pomembno vplivajo na estetiko nog. Vene postanejo vse večje in poudarjene, otekline pa postanejo zelo obremenjujoče. Lahko se pojavijo tudi spremembe na koži, drobne poškodbe in razbarvanja, kot tudi vnetne spremembe in razjede na golenici.

DIAGNOZA  

Kot pri vsaki drugi bolezni, je pri zdravljenju krčnih žil najpomembnejša prava diagnoza. 

Prej ko jo bolnik dobi, bolje za njega. Zgodnja diagnoza in začetek zdravljenja venske bolezni zmanjšuje tveganja za zaplete. Pogosto že družinski zdravnik postavi pravo diagnozo ( s pregledom telesa in pogovorom z bolnikom), nato pa se večimo pri bolnikih izvaja ultrazvok žil na spodnjih okončinah, ki ga opravi zdravnik flebolog ali žilni kirurg.

Ultrazvočni pregled je neboleč in ne traja več kot 15 minut. Izvaja se v stoječem položaju s premikanjem naprave po pacientovi nogi, od dimelj do gležnja. Na zaslonu kamere zdravnik opazuje sliko krvnih žil. Tako preverja ali je venski sistem površinsko in globinsko prehoden. Tak pregled omogoča tudi opazovanje povratnega krvnega toka (refluksa), možnih krvnih strdkov in pataloških sprememb.

Oglejte si našo ponudbo preventivnih in medicinskih kompresijskih nogavic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja